You are currently viewing Prehrana v času epidemije: kako okrepimo imunski sistem

Prehrana v času epidemije: kako okrepimo imunski sistem

  • Post author:

Okrepimo svoj imunski sistem in pomagajmo telesu

Zdaj ni čas niti za dieto niti za hujšanje, saj neuravnotežena prehrana vodi v presnovni stres in je škodljiva za imunski sistem.

Kakor pri vseh stvareh v življenju, je tudi pri izbiri živil in njihovih količinah potrebna zmernost.
Pomembno je, da je naša prehrana sestavljena iz lokalnih, sezonskih in raznolikih živil.  Smo v času epidemije in smo dobesedno priklenjeni na dom, zato imamo odlično možnost, da ta mir in višek časa obrnemo sebi v prid. Ta čas je odlična priložnost, da si sami iz osnovnih živil pripravimo visoko hranilne obroke in se tako izogibamo pogostemu uživanju predelanih snovi.

Ko se zbudimo, ne smemo pozabiti na zdrav zajtrk. Potem imejmo na tri do pet ur en obrok. Pomembno je, da je naš zadnji obrok (večerja) tri ure preden zaspimo in da se izognemo večernim prigrizkom ob gledanju televizije.  Veliko ljudi je občutke strahu, tesnobe in drugih neprijetnih čustev  navajeno regulirati s hrano, ali pa se s hrano tolažijo in preganjajo dolgčas. V času epidemije je to še posebej pogosto, in takrat je pomembno, da nezdravo hrano zamenjamo s sadjem ali zelenjavo, oz. se temu kar se da izognemo. V tem času je toliko bolj pomembno, da prepoznamo svoje občutke in jih poskušamo obvladati s pogovorom, sprehodom, branjem, meditacijo ali telovadbo (doma). Če se manj gibamo kot po navadi, je smiselno, da si pripravimo manj kalorične obroke, ki niso količinsko preveliki.

Vsak obrok naj bi vseboval polovico zelenjave ali sadja, četrtino polnozrnatih ogljikovih hidratov in četrtino beljakovin. Pomembno je, da posegamo po kosih pustega mesa brez maščob, meso pa raje dušimo, kuhamo ali pečemo na pari z malo dodanimi maščobami. V tedenski jedilnik dodajmo tudi uživanje rib. Prav tako pa ne smemo pozabiti na kakšen dan, dva brez mesa in namesto tega na krožnik dodamo stročnice, kot so leča, čičerika, grah in fižol.

Sadje in zelenjava imata veliko zaščitnih in protivnetnih snovi, zato je dobro, da so prisotne v vsakem obroku. Telo samo ne proizvaja vitamina C, zato je pomembno, da ga vanj vnesemo s pomočjo sadja, kot so grenivke, pomaranče, limone, limete, klementine in s pomočjo zelenjave kot je rdeča paprika, brokoli, regrat… Sadje in zelenjava delujeta kot zelo močan antioksidant in ščitita celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Veliko bolje, da sadja in zelenjave ne iztisnemo v sokove, saj cela živila vsebujejo več vlaknin, ki so zelo ugodne za našo prebavo.

Narava nam je v tem letnem času postregla z regratom, ki ima veliko vsebnost vitaminov (A, C, B2 in B6), mineralov (kalcij, železo in mangan), prehranskih vlaknin ter antioksidantov, zato je regratova solata z trdo kuhanim jajcem odličen primer večerje. Prav tako pa lahko v tem obdobju naberemo čemaž, ki ima celo paleto zdravilnih učinkovin. Od tega da izjemno očiščuje telo in kri, pozitivno vpliva na naša dihala, prežene tudi spomladansko utrujenost. Čemaž lahko dodamo v jajčno omleto, na pico ali pa si iz njega naredimo kremno juho.

Česen in čebula nista dobra samo iz vidika začinjanja jedi, ampak sta odlična za naše zdravje, saj prav tako ugodno vplivata na naš imunski sistem in uspešno znižujeta holesterol.

Velik pozitiven vpliv na naše zdravje ima super živilom po imenu ingver, sploh v primeru, če si  zvečer pred spanjem privoščimo skodelico toplega ingverjevega čaja z žličko medu in limono.

Tudi pitje vode pomembno vpliva na naše zdravje, saj vemo, da je naše telo sestavljeno iz približno 60% tekočin.  Zato stremimo k temu, da spijemo najmanj 8 kozarcev vode ali nesladkanega čaja na dan.

Ostanimo zdravi.

Center za krepitev zdravja ZD Šentjur,

Kornelija Kitek, dipl.diet.