You are currently viewing Gibanje v času širjenja okužbe COVID-19

Gibanje v času širjenja okužbe COVID-19

  • Post author:

Znano je, da dobra telesna pripravljenost/kondicija pozitivno vpliva na naše zdravje. Krepi imunski sistem, deluje na srčno žilni in dihalni sistem, vpliva na dobro počutje, zmanjšuje tesnobo, splošno povedano ugodno deluje na naše celotno telo. Dobro telesno pripravljenost lahko dosežemo na več načinov. Nekateri se udeležujejo skupinskih vadb, hodijo v fitnes klube, se odločajo za rekreacijo v naravi ali igre z žogo. Drugi bi celo rekli, da pridobijo vso potrebno kondicijo že s svojim delom.

Kaj pa v tem sedanjem času, ko smo v izolaciji, karanteni, zaprti, omejeni z gibanjem? Je to lahko izgovor za telesno neaktivnost?

Po priporočilih strokovnjakov Fakultete za šport in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) naj bi odrasli za ohranjanje zdravja bili aktivni 150 minut na teden zmerno intenzivne vadbe ali 75 minut visoko intenzivne vadbe. Otroci naj bi bili dejavni najmanj 60 minut na dan, tako da se globoko zadihajo in spotijo. Glede izbire aktivnosti je potrebno upoštevati splošna priporočila zdravnikov in oblasti, npr. higiena rok in kašlja, medsebojna razdalja, odrejena izolacija, omejitev gibanja samo na področju občine, v kateri stanujemo.

S pomočjo pametne fitnes zapestnice ali različnih aplikacij na telefonu je mogoče preveriti količino in intenzivnost telesne dejavnosti. Če vam uporaba tehnologije ni blizu, lahko preverite tudi na podlagi subjektivnih ocen (zmerna intenzivnost- dihanje in srčni utrip sta nekoliko pospešena, nekoliko se ogrejemo in se še lahko pogovarjamo; visoka intenzivnost- se zadihamo, srčni utrip je precej pospešen, se potimo, med dejavnostjo se že težko pogovarjamo). Naša aktivnost je lahko hoja, tek, kolesarjenje, vadba z lastno težo in vadba s pripomočki. Hoja velja za nabolj poceni rekreacijo in z ustreznim številom korakov (približno 10.000 na dan), že dosežemo priporočilo dnevne telesne aktivnosti.

Potrebno je poudariti, da redna dejavnost pripomore k izboljšanju počutja. Skoraj celotna fitnes industrija se je trenutno podala na internet in vaditelji snemajo posnetke z najrazličnejšimi vajami oziroma vadbami. Pri izbiri bodite kritični do vsebin, še posebej, če ste začetnik. Varnost je na prvem mestu. Vaje morajo biti primerne vaši stopnji pripravljenosti. V kolikor imate še druge zdravstvene težave in kronične bolezni se o telesni aktivnosti posvetujte z osebnim zdravnikom. Če zbolite za COVID- 19, ne telovadite, dokler ne ozdravite.

Telesna aktivnost je lahko na začetku negativni stresor za telo, ki pa s časom preide v pozitivnega, saj pridobivate moč za premagovanje vsakodnevnih situacij. S tem lahko izboljšate spanec, samopodobo, preženete dolgčas in okrepite duha. Najdite zvrst, ki vam ne bo v breme, oziroma boste v njej uživali. Ljudje smo različni in zato niso vse dejavnosti primerne za vsakogar. Vsak lahko najde tisto, ki mu ustreza.

Redno aktivni hitreje najdejo način kako nadaljevati. Začetniki pa začnite postopoma. Prvi ukrep je že prekinjanje dolgotrajnega sedenja- idealno na 20 minut, v kolikor ni mogoče pa vsaj na 1,5 ure z 2- minutnim aktivnim odmorom. Drugi ukrep je lahko načrtovanje same aktivnosti, ki naj na začetku traja vsaj 10 minut in kasnejšim podaljševanjem. Vključite tudi osnovne vaje za izboljšanje gibljivosti, pridobivanje mišične moči, izboljšanje ravnotežja in spretnosti. Ne potrebujemo raznih vadbenih pripomočkov, sobnih koles ali tekaških stez, da začnemo biti telesno dejavni. Načrtovanje vadbe je smiselno za vse, ki se jim je vsakodnevna rutina spremenila. Podpišite pogodbo s seboj in začnite že danes.

Ali obstaja nasvet, ki je primeren za vso populacijo?  Karkoli boste naredili za zdravje, je boljše, kot nič. S tem tudi prevzemate odgovornost za svoje zdravje. Aktivnost, ki si jo izberete, naj vas ne obremenjuje. V trenutni situaciji najdimo razvedrilo, ne pa tegobe. Dejavnost naj bo brezskrbna in v skladu s priporočili za samoizolacijo. Bitka naj prinese čimveč zmagovalcev. 

“Samo eno vadbo si oddaljen(a) od boljšega počutja.” (neznani avtor)

Pripravila: Eva Komplet, dipl. fiziot. CKZ ZD Šentjur

Vir:

https://www.nijz.si/sl/priporocila-glede-telesne-dejavnosti-novi-koronavirus-sars-cov-2

http://www.slofit.org/slofit-nasvet/ArticleID/187/Priporo%C4%8Dila-o-telesni-dejavnosti-v-%C4%8Dasu-%C5%A1irjenja-korona-virusa