You are currently viewing TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Minuli teden obeležujemo kot Teden slovenske hrane in v petek, 19.11.2021 Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Sporočila, ki stojita za tradicionalnim slovenskim zajtrkom sta, da se širšo javnost ozavesti o prednostih izbire lokalnih živil in o pomembnosti jutranjega obroka, ki ga marsikdo »pridno« izpušča. S tem, ko izbiramo živila pridelana na slovenskih tleh, podpremo lokalne ponudnike in pripomoremo k ohranjanju čistega in zdravega okolja. Lokalna živila so najbolj optimalna za naše zdravje, saj imajo večjo hranilno vrednost in bolj poln okus. Prav tako se je dobro spomniti na problem zavržene hrane, saj jo je povprečen Slovenec leta 2020 namreč zavrgel kar 68 kilogramov. Več hrane pomeni tudi več toplogrednih plinov in s tem veliko obremenitev okolja.

Z zajtrkom, ki vključuje sadje ali zelenjavo, v svoje telo vnesemo veliko prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujemo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi za jutranjo energijo, manj utrujenosti čez cel dan, boljše miselne sposobnosti, boljše psihično počutje in kar je v teh časih še posebej pomembno, ima pozitiven učinek na imunski sistem. Ljudje, ki izpustijo zajtrk, čez dan običajno občutijo večjo potrebo po mastni hrani in sladkorju ter imajo večji apetit in posledično večjo možnost za (trebušno) debelost.

Tradicionalni slovenski zajtrk zaobjema kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Priporočamo pazljivost pri pogostosti ter količini omenjenih živil zaradi večje vsebnosti sladkorja in maščobe.

Zdrav zajtrk naj vsebuje ½ škrobnatih živil, ¼ sadja ali zelenjave in ¼ beljakovin. Pod škrobna živila spadajo žitni izdelki, ki nas napolnijo z energijo. Boljša izbira so polnozrnati ali izdelki iz temne moke, saj vsebujejo več vlaknin in posledično dobro vplivajo na našo prebavo ter nam dajejo večji občutek sitosti. Sadje in zelenjava, ki sta bogat vir vitaminov in mineralov, naj bi bila vključena v vsak obrok. Prednost se naj da zelenjavi, saj lahko sadje vsebuje veliko sladkorja. Beljakovine so pomembne za naše mišice in jih najdemo v mesnih izdelkih, mlečnih izdelkih, jajcih in stročnicah, ki jih lahko uporabimo kot sestavino za domač namaz.

Za dober začetek dneva si lahko privoščimo kos temnega kruha, rezino piščančjih prsi, kisle kumarice in skodelice domačega čaja ali jajčno omleto z vključeno sezonsko zelenjavo. Vsekakor pa imamo na voljo tudi veliko drugih možnosti za zdrav začetek dneva.

Ostanimo zdravi!

Kornelija Kitek, dipl. diet.