You are currently viewing CEPLJENJE PROTI COVID-19

CEPLJENJE PROTI COVID-19

Cepljenje v ZDRAVSTVENEM DOMU ŠENTJUR od 30. 5. 2022:

SREDA: 17:00 – 19:00

Izven delovnega časa pokličite svojega izbranega zdravnika.

Za točno lokacijo cepljenja povprašajte na informacijah zdravstvenega doma.

 

Za množično cepljenje bo na razpolago cepivo Comirnaty proizvajalca Pfizer/BioNTech.

Po odredbi Ministrstva za zdravje vabimo vse zainteresirane na brezplačno cepljenje proti novemu koronavirusu. Epidemija Covid-19 vpliva na naša življenja že skoraj dve leti. Naša skupna potreba in želja je, da se čim prej vrnemo v normalne tirnice življenja in bivanja. Medicinska stroka poleg vseh preventivnih ukrepov priporoča cepljenje proti Covid-19 in s tem zaustavitev širjenja bolezni. V Zdravstvenem domu Šentjur je cepljenih večina zdravstvenih delavcev in vsi zdravniki. Interes za cepljenje se je vidno povečal za poživitveni odmerek cepiva, za prvo dozo pa je še vedno premajhen, saj se je v enem tednu povečal le za en odstotek. Cepljenja pa se v Šentjurju poslužuje tudi veliko ljudi iz drugih občin, predvsem Celja.

KJE SE LAHKO PRIJAVIM NA CEPLJENJE PROTI COVID-19?

Na cepljenje proti COVID-19 se ni potrebno naročiti, saj izvajamo cepljenje tudi za nenaročene osebe. Urnik je objavljen na spletni strani ZD Šentjur. Cepljenje je namenjeno občanom občin Šentjur in Dobje. Poteka v Zdravstvenem domu Šentjur (za točno lokacijo povprašajte na informacijah zdravstvenega doma).

S seboj imejte kartico zdravstvenega zavarovanja.

KAM PISATI ALI POKLICATI ZA VEČ INFORMACIJ?

Za več informacij nam lahko pišete na naš e-mail cepljenje.narocanje@zd-sentjur.si

ali nas pokličete na telefonsko številko 03 746 24 00 od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure in 

na telefonsko številko 051 325 440 od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure (odmor 10:00-10:30).

Zaradi porasta klicev v zadnjem mesecu prosimo za potrpežljivost, v kolikor nas ne boste uspeli takoj dobiti na zvezo.

KJE LAHKO DOBIM DODATNE INFORMACIJE GLEDE CEPLJENJA?

S KATERIM CEPIVOM BOM CEPLJEN?

Trenutno se za cepljenje uporablja v ZD Šentjur mRNA cepivo Comirnaty podjetja Pfizer/BioNTech, ki je registrirano za osebe, stare 12 let in več.

KAKO JE S CEPLJENJEM S 3. ODMERKOM OZ. POŽIVITVENIM ODMERKOM?

Poživitveni odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju.

Priporočljiv je za: oskrbovance DSO in drugih socialno varstvenih zavodov (SVZ), osebe stare 50 let in več in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost, družinske člane imunsko oslabljenih oseb, osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo, osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi.

S poživitvenim odmerkom je možno cepljenje tudi za vse ostale osebe, stare 18 let in več. Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev.
Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitveni odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi, priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju. Za poživitveni odmerek se praviloma uporabi mRNA cepivo.

KAJ ČE SEM COVID-19 BOLEZEN ŽE PREBOLEL?

V skladu z mnenjem PSC se za cepljenje oseb, ki so dokazano prebolele covid-19 (izvid o PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem covid-19 v zadnjih šestih mesecih), lahko cepljenje opravi samo z enim odmerkom cepiva proti covid-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje). Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije ali do šest mesecev od začetka bolezni. Če je minilo več kot šest mesecev od začetka bolezni, prebolevnik prejme polno cepljenje.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT zaenkrat omogoča izdajo ustreznega digitalnega covid potrdila (DCP) le prebolevnikom, ki so bili z enim odmerkom cepljeni največ do 180 dni od pozitivnega PCR testa; če je minilo več kot 180 dni, morajo za pridobitev DCP prejeti dva odmerka cepiva z dvo-odmerno shemo.

SOČASNO CEPLJENJE PROTI COVIDU-19 IN GRIPI

Cepljenje proti covid-19 in cepljenje proti gripi se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, le da se cepi v drugo roko.

KAKO DO POTRDILA O CEPLJENJU

Do potrdila o cepljenju lahko enostavno pridete preko portala Zvem: https://zvem.ezdrav.si/

Do potrdila lahko pridete tudi preko mobilne identitete smsPASS

Za pridobitev mobilne identitete izpolnite obrazec za identifikacijo na povezavi: https://www.si-trust.gov.si/assets/Izjava/Obrazec-za-osebno-identifikacijo.pdf in ga dostavite Upravni enoti Šentjur. S sabo prinesite veljavno osebno izkaznico ali potni list.

Prosimo, da kljub cepljenju še naprej spoštujete predpisane ukrepe za zajezitev nalezljive bolezni covid-19.

Marjana Kugonič, dipl.m.s., spec.zn.,

koordinator cepljenja JZ ZD Šentjur