You are currently viewing Hiter zdrav obrok

Hiter zdrav obrok

Nimate časa za pripravo dobrega in zdravega obroka? Udeleženci delavnice Zdravo jem v Centru za krepitev zdravja ZD Šentjur zdaj vedo, da je to samo izgovor.

Na predavanjih zdrave prehrane nemalo govorimo o živilih na rdečem seznamu, zato se med udeleženci delavnic pogosto porajajo vprašanja, kaj jim potem sploh še ostane. Zato so naša zadnja srečanja namenjena primerom zdravih obrokov, ki so hitri, enostavni in hranilno bogati.

V mesecu juniju, smo na zadnjem srečanju skupine, v manj kot 20. minutah, najprej naredili primer zdravega zajtrka. Namaz, ki lahko popestri naš jedilnik, vsebuje rdečo lečo bogato z beljakovinami, katere pogosto manjkajo v našem obroku, sploh takrat, ko imamo brezmesni obrok. Ob beljakovinah vedno pomislimo na mišice, a ti nujno potrebni gradniki, se nahajajo v čisto vsaki celici in tkivu našega telesa. Beljakovine omogočajo prebavo in absorpcijo hranil; se povezujejo z vitamini in minerali; delujejo kot antioksidanti; omogočajo delovanje imunskega sistema ter prepoznavanje tujkov, ki lahko ogrozijo naše zdravje in dobro počutje. Beljakovine sodelujejo celo v hormonalnem sistemu, ki nadzoruje in uravnoveša na stotine procesov, od krvnega sladkorja do čustev. Ste še vedno prepričani, da niso pomembne? Omenjen namaz je vseboval tudi vložen suhi paradižnik v olju, stok česna in začimbe, kot so rdeča paprika, poper, muškatni orešček in zeliščno sol. Po želji bi lahko dodali tudi žličko gorčice. Najbolj pomembno je, da suho lečo najprej namakamo v vodi, da se izloči fitinska kislina, ki onemogoča absorpcijo mineralov v črevesju in je po procesu namakanja lažje prebavljiva. Nato lečo skuhamo, speremo in ocedimo ter dodamo našteta živila. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Namaz hranimo v hladilniku in ga lahko uživamo naslednjih nekaj dni. Postrežemo ga na temnem ali polnozrnatem kruhu, ki ima več vlaknin in dodamo nekaj zelenjave.

Kot primer glavne jedi, smo pripravili zelenjavni obrok, ki je že v dopoldanskih urah pobožal naše želodčke. Na nekaj olja smo najprej na hitro prepražili začimbe (poper, kurkumo, muškatni orešček, kumino in celo nekaj zmletih suhih gorčičnih semen in koriandra), čebulo ter česen. Nato smo dodali nekaj sezonske zelenjave (šparglje, korenje, paradižnik) in dodali precejeno namočeno rdečo lečo in riž. Vse skupaj smo kuhali dobrih 15 minut in z nasmehi na obrazu pojedli. Takšen obrok je posebej hranljiv, če mu dodamo še majhno skledo solate z nekaj kapljicami bučnega olja in bučnimi semeni, ki niso le izjemno okusna, ampak vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov.   

Čas, ki ga po navadi porabite za izgovore, raje porabite za kuhanje. Človek je to, kar jé, zato živila izbirajte zavestno. Pa dober tek!

Kornelija Kitek, dipl. diet.

Center za krepitev zdravja - zdrava prehrana - delavnice