svetovni dan hrane 2022

Svetovni dan hrane

Vsako leto 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Letos je bil s sloganom »Nihče naj ne ostane lačen«, namenjen preteklim dogodkom povezanim s covidom in trenutnimi situacijami v svetu.

Želimo si, da bi imel vsakdo dostop do energijsko in hranilno primerne hrane, saj se danes proizvede dovolj hrane, da bi se nahranili vsi na svetu. Še vedno v skrajni revščini živi približno ena milijarda ljudi, ki prihajajo predvsem iz držav v razvoju; na drugi strani pa imamo vedno več prekomerne telesne teže in bolezni, povezanih z nezdravim prehranjevanjem in novodobnim načinom življenja. Ta prinese pogosto prehranjevanje izven doma, neredne obroke, obedovanje v restavracijah ali dostavo obrokov domov in hkrati pretežno sedeče delo. Slednjega zaznavamo več med moškimi ter med nižje izobraženo populacijo. Vse pa so poslabšale še trenutne razmere, saj so se družine z nižjimi dohodki znašle v še večjih stiskah. Skupne značilnost le-teh so pogostejše poseganje po ceneje dostopni in manj kvalitetni hrani, manj redno prehranjevanje, uživanje manj sveže zelenjave, polnovrednih izdelkov in rib.

Stroške prehrane lahko zmanjšamo tako, da čim več hrane pridelamo sami ter naredimo obroke iz osnovnih sestavin. Večji vložek lastnega dela in časa pomeni nižje stroške prehrane, zato poskusimo svojo prehrano bolj organizirati v naprej. Izbirajmo sezonsko in lokalno hrano. V kolikor si sami pridelamo zelenjavo, jo lahko vložimo ter imamo možnost uživanja zelenjave čez zimo.

Prejšnji večer si lahko pripravimo malico za naslednji dopoldan. Skuhano ajdovo kašo ohladimo ter narežemo papriko, paradižnik, čebulo, dodamo trdo kuhano jajce, začimbe ter olje in kis. To je primer zdrave malice, ki je zelo hranilna in lahko dostopna, saj je pretežno iz domačih sestavin.

Prav tako ne smemo pozabiti na zdrav zajtrk, saj si z njim napolnimo baterije za nov delovni dopoldan. V sklopu delavnice zdrave prehrane smo naredili domače namaze, ki so boljša izbira kot procesirani izdelki, ki jih kupimo v trgovinah. Udeleženci so bili zadovoljni z njihovimi okusi, še bolj pa z njihovo hitro pripravo.

Zelo pomembna smernica zdrave prehrane je njena zmernost. Pomembno je, da zaužijemo ravno toliko hrane, kolikor jo potrebujemo. Dandanes zaradi spuščanja (predvsem dopoldanskih) obrokov pogosto posežemo po energijsko bogatih, a hranilno revnih živilih, katera nam dajo energijo za kratek rok in na žalost tudi odvečne kilograme.

Kornelija Kitek, dipl. diet.

svetovni dan hrane 2022