You are currently viewing SVETOVNI DAN SPANJA

SVETOVNI DAN SPANJA

Na današnji dan obeležujemo Svetovni dan spanja.

Slovar Slovenskega knjižnega jezika besedo spanje oziroma spati opredeli kot stanje telesnega in duševnega počitka s popolnim in delnim zmanjšanjem zavesti in stanje neaktivnosti. Je čas, v katerem se telo obnavlja, utrjuje spomine in kopiči energijo ter je bistvenega pomena za naše zdravje. Po definiciji gre za aktiven fiziološki proces, stanje motorične aktivnosti, stanje zmanjšanje odzivnosti na zunanje dražljaje (Rojc, 2012, cit. po Zagorc, 2012).

Številne svetovne organizacije (Centers for Disease Control and Prevention, National Institutes of Health, National Institutes od Aging, American Academy of Family Physicians) opozarjajo na temeljne nasvete oziroma priporočila za boljši spanec (dostopno na www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/healthy-sleep-tips):

 • Uredite večerno rutino, vedno hodite spat ob isti uri in tudi vstajajte ob isti uri

 • 30 minut pred spanje se poskusiti čimbolj umiriti

 • Zatemnite prostor pred spanjem in ugasnite vse moteče zvoke

 • Izključite vse elektronske naprave 30- 60 minut pred spanjem

 • Poskusite relaksacijske tehnike (meditacija, umirjeno dihanje,…)

 • Redna telesna aktivnost (150 minut zmerna intenzivne vadbe ali 75 minut visoke intenzivne vadbe na teden za ohranjanje zdravja), vendar ne tik pred spanjem,

 • Izogibajte se kajenju in pitju alkoholnih pijač

 • Izogibajte se pitju pijač, ki vsebujejo kofein v popoldanskem in večernem času

 • Izogibajte se mastni, pekoči in sladki hrani pred spanjem. Obrok naj bo sestavljen iz lahkih jedi

 • Ugotovite, katera je najbolj primerna temperatura za vas in spalnico vedno dobro prezračite

 • Spalnico oziroma posteljo namenite samo spanju in spolnosti.

Pomanjkanje spanja je lahko škodljivo za zdravje, kar se lahko kaže s povečanjem telesne mase, debelostjo, sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja, možgansko kapjo, depresijo in drugimi nenalezljivimi boleznimi. (Watson in sod., 2015).

Današnji tempo življenja od nas zahteva vedno večja prizadevanja in napore. Pomen dobrega in zadostnega spanca ter počitka ob tem pride še kako do izraza. Obstajajo tudi različni dejavniki, ki lahko vplivajo na naše spanje, zato je k načrtovanju počitka in regeneracije telesa potrebno pristopiti individualno. S pridobljenimi informacijami in naučenimi veščinami lahko posamezniki ugodno vplivajo na počutje in posledično skrbijo za ohranjanje ali izboljšanje zdravja. Zavedati se moramo, da imajo, brez ustrezne regeneracije, vse aktivnosti, ki jih uvedemo v življenju močno zmanjšane učinke.

Eva Komplet,

dipl. fizioterapevtka

Za pomoč pri uvajanju sprememb življenjskega kroga se lahko obrnete na naše strokovnjake v Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur. Z veseljem vam bomo pomagali.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonskih številkah 03/746 24 50 ali 03/746 24 51 ali elektronskem naslovu ckz@zd-sentjur.si

Literatura:

 1. Watson NF, Badr MS, Belenky G, et al. Recommended amount of sleep for a healthy adult: a joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015;38(6):843–844.

 2. Zagorc B (2012). Spanje in cirkadiani ritmi. In: Rendulić U, Zagorc B, eds. Psihologija spanja in sanj: zbornik strokovnih prispevkov. Ljubljana: Društvo študentov psihologov Slovenije

 3. Zdrave spalne navade <dostopno na internetu www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/healthy-sleep-tips > 8.12.2020

Priloga:

 1. Spanje in zdravje <dostopno na internetu https://nijz.si/zivljenjski-slog/spanje/svetovni-dan-spanja-2023/ > 17.3.2023