Nasveti: Čas pomladnih alergij

Bliža se sezona alergij na cvetni prah, ki je eden najpogostejših alergenov. Tisti, ki se že vrsto let spopadate z alergijami na cvetni prah, verjetno že veste, da sta lahko pomladni in poletni čas sila neprijetna. Tukaj je nekaj nasvetov, kako vsaj malo ublažiti alergijske reakcije.

Izogibajte se športnim aktivnostim v naravi

Zaradi svežega zraka je seveda veliko bolje telovaditi v naravi, a ljudje, ki so alergični na cvetni prah, naj bodo pri načrtovanju aktivnosti v naravi še toliko bolj previdni. Kajti takrat, ko ste fizično aktivni, ni pospešen le vaš srčni utrip, temveč tudi hitreje in bolj globoko dihate, kar pomeni, da vase vdihnete še več alergenov kot sicer. Zato se – če je le mogoče – na tek, kolesarjenje, rolanje ali katero drugo športno udejstvovanje v naravo odpravite raje pozno zvečer, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku nekoliko manjša. V tistih tednih, ko je seneni nahod najhujši, pa se raje odločite za rekreacijo med stenami telovadnice ali fitnesa.

Izogibajte se vrtnarjenju

V času, ko je vaša alergija najhujša, je dobro, da se izognete vrtnarjenju, zasajanju in presajanju rož. Tudi svežega cvetja ali brstečih drevesnih vej ne nosite v dom za dekoracijo. Če pa se vendarle ne morete izogniti določenim opravilom, vezanim na vrt oziroma urejanje okolice hiše, potem preden se odpravite ven, vzemite zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik ali ki jih lahko brez recepta dobite v lekarni. In če je alergija res huda, vi pa dela zunaj nikakor ne morete prestaviti na poznejši čas ali se mu povsem izogniti, si na obraz preprosto poveznite masko, oči pa zaščitite s sončnimi ali delovnimi očali. Tako boste vsaj malo omejili vpliv alergenov na vaše telo.

Ko pridete domov, takoj zamenjajte oblačila

Cvetni prah se prime tudi na čevlje, oblačila, kožo, lase, trepalnice, obrvi, zato se takoj, ko pridete iz sprehoda, teka, kolesarjenja, odpravite pod tuš. Splahnite oziroma umijte si tudi lase ter obraz, oblačila pa takoj vrzite v košarko za pranje – ali, še bolje, naravnost v pralni stroj, po prhi pa skočite v sveža oblačila. In če je treba, se prhajte večkrat dnevno. S tem boste preprečili, da bi bili tudi takrat, ki pridete v varno zavetje svojega doma, izpostavljeni alergenom.

Perila ne sušite zunaj

Tudi če boste pravkar oprano perilo obesili na teraso, balkon ali na vrt za hišo, se bodo nanj prijeli alergeni. In ko boste potem oblekli ta s cvetnim prahom prepojena oblačila, boste verjetno kaj hitro začeli kihati in smrkati, oči pa vas bodo pekle in srbele. Zato v tistih najbolj kritičnih tednih, ko je v zraku polno cvetnega prahu tistih rož in dreves, na katere ste alergični, perilo raje sušite kar v sušilnem stroju ali na stojalu, ki ga postavite (tako kot pozimi) v kakšen odmaknjen kotiček vašega doma. Enako velja tudi za posteljnino in brisače.

Pravočasno si priskrbite zdravila

Ne le da je seneni nahod sila neprijeten in da lahko močno zmanjša kakovost vašega življenja – če se nahod ne zdravi z ustreznimi zdravili, lahko preide celo v astmo. Zato si vsako leto, preden nastopi obdobje alergij, priskrbite ustrezna zdravila. Ta dobite v lekarnah na recept, ki vam ga napiše osebni zdravnik ali alergolog, nekatere tablete, pršila za nos, kapljice za oči pa lahko v lekarni po posvetu s farmacevtom kupite tudi sami, brez recepta. Če jih boste jemali pravočasno in redno, bodo simptomi vaše alergije veliko blažji ali bodo celo povsem izginili.

Pustite odgovor