Zdrav življenjski slog in tehnike sproščanja 25. 10. 2023

V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Prevorje smo 25. 10. 2023 izvedli delavnico – predavanje o »Dejavnikih tveganja«, ki vplivajo na nastanek srčno – žilnih bolezni.

Udeležencem smo predstavili, da večje število dejavnikov tveganja predstavlja večjo verjetnost, za nevaren srčno-žilni dogodek, npr. srčni infarkt, možgansko kap, periferno žilno bolezen … Prisotnost dveh ali treh dejavnikov tveganje ne samo podvoji ali potroji, ampak ga zveča za nekajkrat.

Izvedli smo tudi meritve krvnega sladkorja in meritve krvnega tlaka in tiste s »kritičnimi« vrednostmi usmerili na delavnice, ki jih izvajamo v našem Centru za krepitev zdravja ZD Šentjur.

Poudarili smo, kako je pomembno, da odkrijejo svoje osebne dejavnike tveganja, saj lahko ukrepajo šele, ko le- te poznamo. Žal nekatere dejavnike tveganja, predvsem tiste, ki jih ne občutimo, npr. visok krvni tlak ali zvišano raven holesterola, pogosto prepoznamo prepozno. Zato je zelo pomembno redno obiskovanje zdravniških pregledov in preventivnih delavnic.

Po končani delavnici, smo izvedli tehnike sproščanja z našo psihologinjo. Udeleženci so delavnico zelo pohvalili, saj je to v današnjem hitrem tempu življenja zelo dobrodošla in koristna delavnica.

Na koncu smo poklepetali ob »zdravih prigrizkih, ki so jih priskrbeli Krajani KS Prevorje in Hrib d.o.o.

Marjana Kugonič, dipl. m. s., spec. zn.

Center za krepitev zdravja ZD Šentjur