Roza pentlja

ROŽNATI OKTOBER

Nadenimo si rožnato pentljo v znak podpore vsem, ki se borijo ali so se borili proti raku na dojki. Skupaj opozarjajmo na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni in zdravega načina življenja.

V rožnatem oktobru obeležujemo mednarodni mesec osveščanju o raku na dojki.

Rak dojk je podobno kot v večini razvitih držav tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Ni pa izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških.

Podatki Registra raka za Slovenijo:

–        V letu 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.527 oseb (1.516 žensk in 11 moških),

–        umrlo pa 473 žensk in 5 moških.

Če je rak odkrit dovolj zgodaj, je dobro ozdravljiv. Za zgornje odkrivanje je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, na katerega vsake dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Redno mesečno samopregledovanje dojk prav tako pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Za pomoč je na voljo brezplačna mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na spletni strani breast-test.com.

Vir: < https://europadonna.si/ >

Za pomoč pri uvajanju sprememb življenjskega kroga se lahko obrnete na naše strokovnjake v Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur. Z veseljem vam bomo pomagali.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonskih številkah 03/746 24 50 ali 03/746 24 51 ali elektronskem naslovu ckz@zd-sentjur.si

ROŽNATI OKTOBER- mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Ekipa CKZ ZD Šentjur