Svetovni dan hrane: Voda je življenje

SVETOVNI DAN HRANE 16. oktober

Danes, 16. oktobra 2023, obeležujemo svetovni dan hrane, z nosilno temo »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani”.

Voda je omejena, vendar je neskončno dragocen naravni vir. Brez nje ne bi bilo hrane in ne življenja.

Voda pokriva približno 71 % zemeljske površine, od tega je večina te vode, t.j. približno 97,5 % slana v oceanih, preostalih 2,5 % pa je sladka ter primerna za pitje, kmetijstvo in večino industrijskih rab. Sladkovodni viri na osebo so se v zadnjih desetletjih zmanjšali za 20 %, razpoložljivost in kakovost vode pa se slabšata zaradi desetletij nepravilne uporabe in upravljanja, prekomernega črpanja podzemne vode, onesnaževanja in podnebnih sprememb. 2,4 milijarde ljudi živi v državah s pomanjkanjem vode.

Kar zadeva vodo v našem telesu, povprečno človeško telo vsebuje približno 60 % vode. Ta odstotek se lahko razlikuje glede na starost, spol, telesno maso in druge dejavnike.

Kot kapljica vode hrani zemljo, tako tudi naša zavestna izbira hrane in tekočine hranita naše telo in duha. Pravilna hidracija je ključna za ohranjanje našega zdravja in dobrega počutja, zato izbirajmo najboljše zase in za svoje najbližje. Pomembno je, da pijemo tekočino redno čez dan, da zagotovimo nenehno hidracijo telesa. Priporočamo, da zdravi odrasli zaužijejo približno 2-2,5 litra vode na dan. Količina se lahko razlikuje glede na telesno dejavnost, vročino in druge dejavnike.

Kornelija Kitek, dipl. diet.