12. maj: mednarodni dan medicinskih sester

12. MAJ: MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER

VLAGANJE V MEDICINSKE SESTRE JE NALOŽBA V ZDRAVJE IN DRŽAVO

Letošnji mednarodni dan medicinskih sester, ki ga obeležujemo 12. maja, poteka pod geslom Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva.

12. maja praznujejo medicinske sestre v Sloveniji in po vsem svetu. Na ta dan, leta 1820, se je rodila prva medicinska sestra na svetu, humanistka in ustanoviteljica moderne zdravstvene nege, Florence Nightingale. Mednarodni dan medicinskih sester praznujemo in obeležujemo že vse od leta 1965.

Letošnje praznovanje poteka pod geslom Naše medicinske sestre, naša prihodnost, s katerim združenja medicinskih sester po svetu opozarjajo na svetovno pomanjkanje medicinskih sester in na etičen odnos do migracijskih politik znotraj poklica. 

Glas medicinskih sester mora biti v politiki slišan in upoštevan, če želimo, da bodo prebivalci Republike Slovenije še naprej deležni varne in kakovostne zdravstvene obravnave, kakršno si zaslužijo, poudarja Zbornica – Zveza.

Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester se iskreno zahvaljujemo vsem medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam po vsem svetu za predanost zdravstveni negi, strokovno delo in trud, s katerim vsak dan opravljajo svoje delo.

Marjana Kugonič, dipl. m. s., spec. zn.

Center za krepitev zdravja